Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Μελέτη Συγκριτικών στοιχείων 2018 για τον κλάδο των Κέντρων Αισθητικής

H Μελέτη αφορά Ιδιοκτήτριες Κέντρων Αισθητικής, Υποψήφιους Επενδυτές καθώς και Εταιρίες Καλλυντικών & Μηχανημάτων, δεδομένου ότι η ζήτηση των δικών τους προϊόντων είναι παράγωγη της ζήτησης στα Κέντρα Αισθητικής. Περιλαμβάνει ένα σύνολο συγκριτικών στοιχείων και αποτελέσματα για το ρυθμό ανάπτυξης, τον κύκλο εργασιών, την κερδοφορία των Κέντρων Αισθητικής και των Πολυδύναμων Μονάδων,την προέλευση του τζίρου ανά καμπίνα, τεχνολογία, κ.α., ανά διαφημιστικό μέσο κ.α. συνολικά και ανά περιοχή χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένα brand's.

Σύνοψη Μελέτης:

Η Μελέτη στηρίζεται σε συγκριτικά στοιχεία και αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, την αύξηση της αγοράς και του κύκλου εργασιών, σημαντικά στοιχεία για τις τάσεις και τις προτιμήσεις των καταναλωτών καθώς και άλλους σημαντικούς παράγοντες όπως η προέλευση του τζίρου ανά καμπίνα, π.χ. σώμα, αισθητική, αποτρίχωση, κ.λπ., ανά μηχάνημα, καθώς και άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με το σχεδιασμό Marketing των Κέντρων Αισθητικής και των Πολυδύναμων Ινστιτούτων Αδυνατίσματος & Αισθητικής, τη Στρατηγική Επικοινωνίας και τα Social Media.

Η Μελέτη πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και στηρίζεται σε συγκριτικά στοιχεία ποσοτικά και ποιοτικά, από συνεργαζόμενες μονάδες σε πανελλαδικό επίπεδο και σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Ειδικότερα τα στοιχεία της Μελέτης που αφορούν στα Social Media, καταγράφονται καθημερινά με βάση στοιχεία που προκύπτουν από τη διαχείριση των σελίδων συνεργαζόμενων μονάδων και τη μελέτη των σελίδων των ανταγωνιστών τους.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία το 2018 έναντι του 2017, ο κλάδος έχει καταγράψει ανάπτυξη σε σημαντικά ποσοστά. Πίο συγκεκριμένα το 2018, ο κύκλος εργασιών των μονάδων αυξήθηκε όπως αναφέρεται παραπάνω, καθώς και η συνολική αγορά τους, σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τη διετία 2016-2017. Σημαντικό ρόλο στο ρυθμό ανάπτυξης διαδραματίζει όχι μόνο το μέγεθος της τοπικής αγοράς, αλλά και ο συνολικός ανταγωνισμός, ο αριθμός δηλαδή των Κέντρων Αισθητικής στην τοπική αγορά, καθώς και η γενικότερη τοποθέτησή τους σε επίπεδο επικοινωνίας. 

Η αύξηση του αριθμού ενδιαφερομένων/υποψηφίων πελατών, το τελευταίο τρίμηνο και τον Ιανουάριο του 2019, σηματοδοτεί ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και στο 2019, σε μεγαλύτερα επίπεδα.

Γεγονός είναι ότι με βάση τα συγκριτικά στοιχεία των συνεργαζόμενων Κέντρων Αισθητικής και Πολυδύναμων μονάδων, το πελατολόγιο των μονάδων αυξήθηκε τόσο από νέους πελάτες όσο και από την προσέλκυση πελατών άλλων κέντρων. Ποιοτικά το πελατολόγιο των Κέντρων Αισθητικής έχει ανανεωθεί και το ηλικιακό target group ξεκινά από νεότερες ηλικίες 16+ τόσο για εξειδικευμένες θεραπείες, π.χ. ακμή αλλά κυρίως μόνιμη αποτρίχωση. Παράλληλα επεκτείνεται το βασικό κοινό των Κέντρων Αισθητικής και σε ηλικίες 55+.

Από την καταγραφή ποσοτικών στοιχείων καταγράφηκε ότι μόνο μονάδες που παρείχαν μόνιμη αποτρίχωση με diode laser, κατάφεραν να προσελκύσουν και αντρικό κοινό και να το αυξήσουν διαχρονικά εντός του 2018, σε σημαντικά ποσοστά.

Η επένδυση των μονάδων σε νέα μηχανήματα και η αποτελεσματική επικοινωνία αυτών, αποτελεί βασικό παράγοντα για την αύξηση του κύκλου εργασιών. Η λιποδιάλυση, η καταπολέμηση του τοπικού λίπους, το αδυνάτισμα γενικότερα, η μόνιμη αποτρίχωση και υπηρεσίες αντιγήρανσης που στηρίζονται σε σύγχρονα μηχανήματα, αποτελούν τις πλέον δημοφιλείς υπηρεσίες. Σε σχέση με θεραπείες που σχετίζονται κυρίως με προϊόντα, μεσοθεραπεία, αντιρυτιδικές και αντιγηραντικές θεραπείες, καταπολέμηση πανάδων και δυσχρωμιών και φυτικό peeling, είναι οι πιο δημοφιλείς υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις καλλυντικών αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό που κινείται από μονοψήφια έως και διψήφιο αριθμό, στα υπό μελέτη Κέντρα Αισθητικής.

Δημοφιλείς τεχνολογίες το 2018, ήταν τα μηχανήματα λιποδιάλυσης, λιπογλυπτικής, η κρυολιπόλυση, καθώς και το διοδικό λέιζερ και δευτερευόντος η φωτόλυση στην μόνιμη αποτρίχωση. Γενικότερα καταγράφεται όμως στροφή των πελατών από τη φωτόλυση στο λέιζερ σε ότι αφορά τη μόνιμη αποτρίχωση. Γενικότερα κατά το 2018, η συνεισφορά της αποτρίχωσης με λέιζερ κατέγραψε σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης έναντι του 2017, παράγοντας που σηματοδοτεί την τάση των καταναλωτών για μόνιμη αποτρίχωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μονάδες που είχαν χτίσει το κοινό τους στη Φωτόλυση, κατέγραψαν ανάπτυξη στις πωλήσεις πακέτων φωτόλυσης και το 2018. Στην Μελέτη καταγράφονται και οι δημοφιλείς περιοχές από πλευράς ζήτησης.

Η Μελέτη παρέχει σε ποσοστά επί τοις % στοιχεία και για τη συνεισφορά κάθε τεχνολογίας στον τζίρο της μονάδας.

Η σωστή κοστολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών, η σωστή τιμολόγηση και ο σωστός σχεδιασμός μηνιαίων πακέτων προσφορών, αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα επιτυχίας.
Επιπλέον ο προσανατολισμός στην διαφήμιση στην τοπική αγορά με έντυπα, outdoor, περιοδικά, portal τρίτων, ραδιόφωνο, social media κ.α. συντέλεσε αποφασιστικά όχι μόνο στην αύξηση του τζίρου αλλά και στην αύξηση της αναγνωρισμότητας και άλλων κρίσιμων παραγόντων στην επικοινωνία. 
Ειδικότερα η αγορά της Περιφέρειας έχει μεγαλύτερη δυνατότητα πρόσβασης σε κάποια διαφημιστικά μέσα όπως ραδιόφωνο, κ.α. λόγω του χαμηλού κόστους σε σχέση με τις μονάδες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Συμπερασματικά τα ποσοστά αύξησης του 2018 και οι τάσεις για το 2019, υποδεικνύουν ένα νέο κύκλο ανάπτυξης για τον κλάδο για την επόμενη διετία. 

Η Μελέτη αναλυτικά περιλαμβάνει στοιχεία όπως ο κύκλος εργασιών ανά κλάδο, π.χ. αποτρίχωση, αδυνάτισμα, αισθητική προσώπου, προϊόντα, διατροφή, κ.α., καθώς και αναλυτικά στοιχεία για τα ποσοστά του τζίρου ανά μήνα, τρίμηνο, σεζόν, που μπορεί να αποτελέσουν βάση σύγκρισης για ένα Κέντρο Αισθητικής, σε σχέση με άλλες ομοειδής επιχειρήσεις του κλάδου. 

Τα παραπάνω ποσοστά διαφοροποιούνται όπως είναι λογικό σε μονάδες που παρέχουν και άλλες υπηρεσίες όπως Μανικιούρ, Πεντικιούρ, Ημιμόνιμο, κ.α. που αποτελούν σημαντικές εκμεταλλεύσεις σε ένα Κέντρο Αισθητικής που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

Σε ότι αφορά τη διαφήμιση καταγράφονται το ποσοστό της διαφημιστικής δαπάνης συνολικά και ανά μήνα,  ανά μέσο, καθώς και η συνεισφορά του κάθε μέσου στην προσέλκυση υποψηφίων πελατών.

Άλλα στοιχεία της Μελέτης είναι η αύξηση του αριθμού των πελατών, η επανάληψη της επισκεψιμότητας και κυρίως της επανεκκίνησης μέσα στο έτος, η μέση αγορά υπηρεσιών, τα ποσοστά της δεύτερης πώλησης στον κύκλο εργασιών κ.α.

Η Μελέτη επίσης περιλαμβάνει ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τις διαδικασίες στην ενημέρωση των πελατών, τα αποτελέσματα της ενημέρωσης, της τηλεφωνικής επικοινωνίας, την ποιοτική εξυπηρέτηση, την αντίληψη των πελατών της μονάδας κ.α.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της Μελέτης είναι η ανάλυση για τη μέτρηση της αναγνωρισιμότητας του brand, τη σύγκριση με τον ανταγωνισμό, και η αξιολόγηση κρίσιμων παραγόντων στην ποιότητα και την εξυπηρέτηση.

Ιδιαίτερα σημαντικά πέρα από τα παραπάνω στοιχεία προσέγγισης καταναλωτών στην τοπική αγορά, είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν και μέσα από το Facebook, όπου καταγράφονται πολλοί κρίσιμοι παράγοντες, δεδομένου ότι είναι άμεσα αξιοποιήσιμοι, καθώς και σημαντικοί δείκτες μέτρησης στα social media για τα προφίλ των χρηστών, την ανταπόκριση, κ.α. Τα παραπάνω στοιχεία αξιολογούνται σε ημερήσια βάση.

Οι μονάδες/εταιρίες που ενδιαφέρονται για τα αναλυτικά αποτελέσματα της Μελέτης μπορούν να απευθύνονται:

Beauty Therapy Management
Βασίλειος Γαλάνης
Σύμβουλος Marketing, Καθηγητής - Συγγραφέας,
Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων
Κιν.: 6980 558 496
e-mail: vasgalanis@gmail.com